søndag 26. oktober 2008

Søndag

Nyfødd av Hans Sande

No opnar livet
munnen sin
og ut
kjem eg
med hauet førts
så redd og tørst.
Eg skrik
til eg får knoppen min
og varmen ifrå kroppen din.
Eg syg og pustar inn
og ut
og er ein naken
nyfødd
gut.

Fikk nettopp høre at en venn hadde fått seg en guttebaby i dag, og da kom jeg plutselig på dette diktet, som jeg syns er ganske løyelig. Liker godt
slike enkle dikt jeg. Blir liksom så glad over å lese de.

Det er søndags kveld, det er blitt stilt i huset. Gubben sitter oppe og ser på Ringenes Herre, og her på kjøkkenet sitter jeg. For noen timer siden var
det stormende jubel her, man kunne knapt høre seg selv tenke, men nå, nå kan
man høre den berømte knappnåla falle, så jeg får sette på litt musikk.
Så, da ble det bedre.
Ja, denne helga var det Lille-Prinsens tur til å ligge over. Vi har kosa oss godt, snakket masse, sunget (da helst skumle Sabeltann sanger)lest og lagt puslespill, ja så har vi og laget god gammeldags middagsmat Hjemme-laget kjøttkaker med kålstuing, ertestuing, poteter, saus og tyttebær. Og desser. Lille-Prinsen satt på kjøkkenbenken og var delaktig i hele prosessen. Munnen sto ikke på han og han skulle ha svar på alt. Det er lenge siden jeg har laget sånn mat, og jeg skjønner det godt, for det tok innmari lang tid og masse sølete kopper ble det og. Men godt var det, Gubben kom flere ganger og sa at sånn god mat var det lenge siden han hadde spist, svigersønnen sa og at det luktet såå godt, datteren ville bare ha kjøttkake på brødskive, men barna spiste det, og Prinessa måtte få noen kjøttkaker med hjem slik at hun kunne ha det til barnehagelunh i morgen.
Prinsen og jeg var og en tur på kirkegården. Vi var innom Plantasjen og kjøpte Erica, og vi hadde med nye lykter og lys. Vi skulle pynte på Oldepy sin grav. Vi glemte å ta med spade, så vi brukte en pinne til å grave to hull, vi var sikkert et syn der vi sto, med rumpene i været og den ene måkket sanden ut av hullet og den andre måkket sanden ned igjen fordi han måtte snakke om noe viktig og glemte seg bittelitt. Kirkegårds-besøket tok også lang tid, fordi vi så så masse, både fugler, løv og pinner som så ut som mark og slanger. Men det var bare koselig det for det var sååå fint vær. Prinessa likte ikke så godt at vi hadde vært på besøk til Oldepy uten henne, og tom pyntet på grava. Måtte love henne at neste gang var det hennes tur. Rett skal være rett.

3 kommentarer:

Fivrel sa...

Ein innhaldsrik sundag!
Det er nå sant ja, at det tek tid og vert mykje sølakoppa, men det er nå likevel INGENTING som ekte norsk mammmaheimelaga kjøttkak og alt som høyrer med. Og når det er så mange som vert så glade og kan kose seg med maten saman, då er det berre greitt å styre noko ekstra. Det er ikkje like stor stas å halde på så mange timar med matlaging når det berre er éin som får njote godt av det, og det er ein sjølv. Men då er det fint å bu i Oslo! Ikkje fordi dei har så mange fancy franske og italienske, karibiske, kinesiske, greske og mongolske restaurantar - men fordi dei har KAFFISTOVA! Der var eg på onsdag kveld, på veg mellom skule+byærendtur, og syklubben min (eg har kome med i syklubb, my very first, juhu! Det er strålande :-) Me syr ikkje, og me er ikkje mange. Og me har ikkje tøff mat. Men me er to, stundom tre, som spitar og målar og har det fint saman, og drikk stundom te og et stundom kanelbollar). Og åt nettopp Kaffistovas heimelaga Kjøtkaker med brun saus. Potet, ertestuing og tytebær. Namnam! Men eg hadde nå mykje heller kome heim til deg eller til mamman min dersom eg hadde valget. Ingenting kan jo måle seg med Mors :-)

Fivrel sa...

Det vart jo så langt, men eg skulle jo sagt at det der diktet synest eg au er kjempetøft! Vurderer å skrive det på kortet til ein liten gut som SNART vert fødd, han er venta denne veka, hjå ei i klassen min. Snart kjem blogginnlegg om barselstrikkinga mi :-)

Ugla sa...

Lilledora. Kor har innlegget mitt kome av? Eg skreiv eit langt eit. Eg skreiv om kor bra det er at du tek med barnebarn på kyrkjegarden. Det var eg og van med frå eg var lita. Dit gjekk vi heile sommaren og stelte på gravene til besteforeldre. Dei skulle ha det fint. Det skulle vere ordentleg. Godt at du fører traadisjonen vidare.